20 manieren om een ​​GROTE LEIDER te zijn! | Clash of Clans

Het maakt niet uit of u een team leidt, een bedrijf runt of een klas lesgeeft - leiderschapsvaardigheden zijn belangrijk. Sommige mensen lijken geboren te weten wat ze moeten doen om mensen te inspireren en te leiden, maar voor de meesten van ons komt het niet zo vanzelf.

Gelukkig voor ons is leiderschap geen magisch geschenk, maar een reeks vaardigheden die je kunt opdoen en oefenen. Het kan voor sommigen gemakkelijker komen dan voor anderen, maar het is binnen het bereik van ons allemaal. Je moet het gewoon willen, bereid zijn om te werken en een risico durven nemen.

Waar je ook bent, wat je ook doet, hier zijn 20 manieren waarop je vandaag een betere leider kunt worden:

 

1. Beheer je emoties. Je emoties geven je energie. Als ze laag zijn, is uw energie laag; als ze hoog oplopen, voel je je positief en optimistisch. Om als leider op je best te zijn, beheers je je emoties - als je dat doet, beheer je ook je energie.

2. Ontwikkel je vaardigheden. Als je niet over de vaardigheden beschikt om leiding te geven, zal geen enkele titel of functie je ooit de leider maken die je wilt zijn. Er is maar één manier om een ​​betere leider te worden, en dat is door aan uw leiderschapsvaardigheden te werken, expertise op uw vakgebied te ontwikkelen en de kern te ontdekken van wat leiderschap voor u inhoudt.
3. Word een geweldige communicator. Discipline jezelf om te begrijpen wat er om je heen gebeurt door te observeren en te luisteren. Een groot leider is altijd een bekwame communicator - niet alleen als spreker, maar ook als luisteraar, iemand die gefocust blijft en afgestemd is op de nuance van een gesprek.
4. Geef toe als je het mis hebt. Er is een sterke, zelfverzekerde persoon voor nodig om te zeggen dat ze ongelijk hebben. Soms denken mensen dat toegeven dat je ongelijk hebt een teken van zwakte is, maar in feite is het tegenovergestelde waar: hoe eerlijker en opener je bent, hoe meer mensen je als leider zullen respecteren.
5. Leer hoe je talent kunt herkennen. Een enorm element van groot leiderschap is weten hoe u contact kunt maken met de juiste soort mensen - degenen die uw visie vooruit kunnen helpen en succesvolle strategieën kunnen ontwikkelen. Maar het inhuren van geweldige mensen is slechts het halve spel; Het is net zo belangrijk om te begrijpen hoe mensen met verschillende achtergronden en capaciteiten het beste kunnen samenwerken.
6. Maak deel uit van het team. Er is een acroniem dat zegt dat 'team' staat voor Together Everyone Achieves More, en geweldig leiderschap komt van degenen die zichzelf zien als onderdeel van een team, die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken en te doen wat nodig is om te ondersteunen, helpen, begeleiden en mentor.
7. Geef eer waar het moet. Het is niet ongebruikelijk om te zien dat iemand in een leidinggevende positie de eer opeist voor het werk van anderen, maar echte leiders zijn genereus met krediet. Ze weten dat voor elke grote prestatie veel mensen en talenten nodig zijn.
8. Wees een mentor, geen prediker. Mensen zijn geïnteresseerd in groei en ontwikkeling; ze willen weten hoe ze het beter kunnen doen en hun eigen weg kunnen vinden. Als leider is het jouw taak om ze te begeleiden, te begeleiden en te ondersteunen - niet om ze de baas te zijn of tot ze te prediken.
9. Investeer in mensen. Om een ​​groot leider te zijn, moet u beginnen bij de kern van wat belangrijk is in uw organisatie - en waar het om gaat, zijn uw mensen. Als je ze gelukkig, betrokken, loyaal en toegewijd wilt zien, maak dan de tijd om in ze te investeren, koester ze en geef ze een duidelijk beeld van wat er moet gebeuren.
10. Geef vrijheid en wees flexibel. Zolang mensen weten hoe ze de klus goed kunnen klaren, blijf uit de weg. Een leider die vrijheid en flexibiliteit bevordert, geeft mensen de ruimte om te werken op de manier die voor hen het beste is.
11. Wees snel te prijzen. Prijs mensen vaak en openlijk. Laat anderen weten wanneer het werk goed is gedaan, een klus met uitmuntendheid is voltooid en de resultaten geweldig zijn. Maar als het om feedback gaat die gericht is op ontwikkeling en groei, doe het dan privé. Het voelt waarschijnlijk als een negatieve beoordeling, en niemand wil het gevoel hebben dat ze in het openbaar worden uitgescholden.
12. Maak een band met uw team. Het is gemakkelijk voor mensen om te praten over het willen van geweldige teams, maar dat gaat niet vanzelf. Er is een leider voor nodig die bereid is om in de loopgraven te komen en tijd doorbrengt met hun team om de band te creëren die geweldige teams delen.
13. Geef het voordeel van de twijfel. Veel van de slechte dingen die in de loop van een dag of een week gebeuren - een miscommunicatie, een ongemakkelijk moment, een daad van gebrek aan respect - gebeuren omdat iemand snel oordeelt en zijn mening geeft. De beste leiders geven het voordeel van de twijfel. Ze werken eraan eerlijk en aardig te zijn en mensen altijd een tweede kans of het voordeel van de twijfel te geven.
14. Stop met micromanaging. Leiders die hun teams micromaneren, staan ​​niet toe dat getalenteerden excelleren, hoogbegaafd zijn om te produceren en ervaren om hun vaardigheden optimaal te benutten. Als je een betere leider wilt zijn, neem dan een stapje terug en geef mensen de ruimte die ze nodig hebben om hun best te doen.
15. Veel plezier. Zaken mogen dan serieus zijn, de beste leiders weten hoe ze spanning en plezier kunnen opbouwen. Ze zijn geweldig in het creëren van een optimistische cultuur en een enthousiaste omgeving - ze weten dat plezier belangrijk is als mensen hard werken.
16. Herken de gaven van uw mensen. Leer snel de gaven en sterke punten van uw mensen op te pikken. Als je dat doet, ben je het best uitgerust om ze te helpen hun sterke punten uit te bouwen en in de meest productieve richting te groeien.
17. Houd mensen verantwoordelijk. Een van de grootste ontsporingen van leiderschap vindt plaats wanneer mensen niet verantwoordelijk worden gehouden. Als verantwoordelijkheid en verantwoording belangrijk voor je zijn, laat degenen die verslaafd zijn er dan niet mee wegkomen. Je wint respect door vast te houden aan je principes, en je team blijft zeer functioneel. Beter kan het niet worden.
18. Geef vertrouwen om vertrouwen te verdienen. Als je vertrouwt, stuur je een bericht dat je in mensen gelooft en vertrouwen in hen hebt. En op hun beurt zijn ze meer geneigd om u te vertrouwen.
19. Toon compassie en zorg. Mededogen helpt om de kloof te overbruggen tussen wat de organisatie nodig heeft, wat uw mensen willen en wat u kunt geven. En het zijn de leiders die medeleven tonen die het meest worden bewonderd.
20. Leid met liefde. Amor vincit omnia: Zelfs de oude Romeinen wisten dat liefde alles overwint. Houd van uw mensen, houd van uw organisatie en houd van degenen die u dient, en u zult het geheim van groot leiderschap hebben ontdekt.

Geïnspireerd artikel: https://www.inc.com/lolly-daskal/21-ways-to-be-a-better-leader.html

gerelateerde berichten
Laat een reactie achter
Nieuwsbrief

Twitter
Ongeldig of verlopen token.

Deze inhoud is niet gelieerd aan, onderschreven, gesponsord of specifiek goedgekeurd door Supercell en Supercell is er niet verantwoordelijk voor. Voor meer informatie zie Supercell's Fan Content Policy: www.supercell.com/fan-content-policy